05-08-04

Vlaams Blok en collaboratie

Gerda Van Peer, fout in de oorlog maar ondertussen tot inkeer gekomen, in Humo: "Ik weet dat in de lokalen van het Blok, aan de Van Maerlantstraat, elke eerste zondag van de maand 'de vergadering van de SS' plaatsvindt. Dan heb je er een soort volkshuis voor oostfronters en DRK's: een kantine met druksels en pamfletten van het Blok, waar je ook wat kunt drinken en een kaartje leggen, en achterin een vergaderzaal. Eén of twee keer ben ik daar geweest. Ik dacht: dat is niks voor mij. De laatste toespraak van Hitler werd er afgespeeld, van een abominabele geluidskwaliteit: je verstond er geen woord van. En aan het einde wordt steevast het Horst Wessel-lied gezongen, of 'Deutschland über alles', of dat andere liedje van de SS."
 
 

12:45 Gepost door tAfkaB | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

"Gerda" "Gerda" was mijn moeder. Zij was een kajotster. Zij heeft ons die waarden bijgebracht. Haar intreden in het Duits Rode Kruis was een misstap die zij later heeft proberen goed te maken.
Er werd bij ons thuis over politiek gepraat. En de gezindheid van de kinderen was eerder groen-links (eind jaren 60, begin jaren 70). Het gevaar bestaat erin dat er niet meer over politiek gepraat wordt, dat er alleen in slogans gedacht wordt. Slogans voeden de antipolitiek. Zij zorgen ervoor dat je niet meer moet nadenken. Daarom voel ik me niet meer op mijn gemak in Vlaanderen, omwille van de antibelgische en antiwaalse slogans (en niet alleen omdat ik federaal ambtenaar ben, en bovendien vertaler - in Iran, bv. is vertaler een levensgevaarlijk beroep). Niemand lijkt verder te denken dan de slogans.

Groeten,

Jozef Weyn

Gepost door: Jozef Weyn | 09-06-08

De commentaren zijn gesloten.